červená elektrická kolobežkaElektrické kolobežky, známe aj pod názvom elektrokolobežky, si za posledné roky vyslúžili veľa pozornosti a popularity. Niet sa však ani čomu čudovať. Predstavujú praktickú alternatívu k dopravným prostriedkom, ktorá je pomerne lacná a nevyžaduje žiadne špeciálne oprávnenie. Vyhnete sa pomocou nej hodinovým zápcham a cez preplnené mesto prejdete v priebehu niekoľkých minút. Kolobežky však neprinášajú výhody len tým, ktorí sa chcú rýchlo dostať z bodu A do bodu B, ale aj tým, ktorí chcú šetriť životné prostredie. Poháňané sú na elektromotor, takže ich stačí len podľa potreby nabiť a následne s radosťou používať.

Keď sa pre elektrickú kolobežku rozhodnete, je nutné, aby ste si svoju voľbu dobre premysleli. Na trhu nájdete veľké množstvo rôznych modelov. Tie sa od seba odlišujú viacerými parametrami, vzhľadom aj tým, ako sa dajú používať. Kolobežku, ktorá bude ako stvorená pre vás, by ste mali zvoliť podľa niekoľkých základných kritérií vrátane materiálu, dojazdu či maximálnej rýchlosti. Ak vás čaká kúpa tohto dopravného prostriedku, máme pre vás zopár tipov uľahčujúcich celý proces.

↓ Ako vybrať najlepšie elektrické kolobežky

TOP elektrické kolobežky

Nad 500 €

elektrické kolobežky Ninebot Segway MAX G30

ODPORÚČAME
Do 500 €

elektrické kolobežky Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

ODPORÚČAME
Do 300 €

elektrické kolobežky Umax City Racer 36

ODPORÚČAME

TOP 5 najlepších elektrických kolobežiek nad 500 €

NáhľadNázov produktuParametre
elektrická kolobežka Ninebot MAX G30
Výkon: 350 W
Nosnosť: 100 kg
Maximálna rýchlosť: 25 km/h
elektrická kolobežka Kugoo G2 PRO
Výkon: 800 W
Nosnosť: 120 kg
Maximálna rýchlosť: 50 km/h
elektrická kolobežka X-scooters XS01 36V Li
Výkon: 500 W
Nosnosť: 70 kg
Maximálna rýchlosť: 25 km/h
4.
elektrická kolobežka Kugoo M4 PRO
Výkon: 500 W
Nosnosť: 150 kg
Maximálna rýchlosť: 45 km/h
5.
elektrická kolobežka Bluetouch BTX PRO
Výkon: 350 W
Nosnosť: 100 kg
Maximálna rýchlosť: 30 km/h

TOP 5 najlepších elektrických kolobežiek do 500 €

NáhľadNázov produktuParametre
elektrická kolobežka Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2
Výkon: 300 W
Nosnosť: 100 kg
Maximálna rýchlosť: 25 km/h
elektrická kolobežka Xiaomi Mi 3
Výkon: 600 W
Nosnosť: 100 kg
Maximálna rýchlosť: 25 km/h
elektrická kolobežka Xiaomi Mi Electric 1S
Výkon: 250 W
Nosnosť: 100 kg
Maximálna rýchlosť: 25 km/h
4.
elektrická kolobežka Road Star ECO CITY PRO E9
Výkon: 350 W
Nosnosť: 125 kg
Maximálna rýchlosť: 30 km/h
5.
elektrická kolobežka Sencor TWO LONG RANGE 2021
Výkon: 400 W
Nosnosť: 120 kg
Maximálna rýchlosť: 25 km/h

TOP 5 najlepších lacných elektrických kolobežiek do 300 €

NáhľadNázov produktuParametre
elektrická kolobežka Umax City Racer
Výkon: 350 W
Nosnosť: 100 kg
Maximálna rýchlosť: 25 km/h
elektrická kolobežka Xiaomi Mi Essential
Výkon: 250 W
Nosnosť: 100 kg
Maximálna rýchlosť: 20 km/h
elektrická kolobežka Kugoo S1
Výkon: 350 W
Nosnosť: 120 kg
Maximálna rýchlosť: 30 km/h
4.
elektrická kolobežka Sencor Scooter One 2020
Výkon: 350 W
Nosnosť: 120 kg
Maximálna rýchlosť: 25 km/h
5.
elektrická kolobežka MS Energy Neutron n1
Výkon: 250 W
Nosnosť: 120 kg
Maximálna rýchlosť: 25 km/h

↑ TOP elektrické kolobežky

1 Ako si vybrať tú najlepšiu elektrickú kolobežku?

Výber akejkoľvek drahšej veci, ako je napríklad elektrická kolobežka, by mal byť dobre premyslený. Postupovať by ste mali podľa niekoľkých kritérií a parametrov, ktoré vám pomôžu dostať sa k modelu, ktorý vám bude vyhovovať vo všetkých smeroch. Základom pri kúpe elektrokolobežky je rozhodne jej účel. Chcete chodiť skôr po meste alebo ju budete pravidelne podrobovať náročnému a nespevnenému terénu? Keď si tento detail premyslíte, môžete sa posunúť ďalej.

V ďalšom kroku sa zamerajte na výkon motora, kapacitu batérie, maximálnu rýchlosť a, samozrejme, nosnosť. Niekedy zaváži aj preferovaná značka, cena alebo výzor. Ide však o doplnkové parametre. Sledujte ich až po tom, ako si vyselektujete vhodné modely pre váš životný štýl.

2 Účel elektrickej kolobežky

Elektrická kolobežka sa kupuje za určitým účelom. Niektorí chcú len doplnok k bicyklu, iní zas túžia po dopravnom prostriedku určenom na prepravovanie do práce, školy alebo do obchodu. Od účelu sa odvíja to, aké prevedenie kolobežka bude mať, aký výkon poskytne a akým dojazdom bude disponovať.

  • občasné používanie vo voľnom čase – stačí vám lacnejší model s nižším výkonom vhodný na cestné komunikácie
  • pravidelné dochádzanie do práce alebo školy – vyberte si skôr prepracovanejší typ s vyššou kapacitou batérie a takisto väčším výkonom motora
  • túry a výlety – ak plánujete používať kolobežku na horšom, menej spevnenom teréne, je dobré zvoliť výkonnejší a kvalitnejší model, ktorý zvládne aj horšie podmienky.

3 Materiál

Na výrobu elektrických kolobežiek sa využívajú spravidla tri typy materiálu, a to:

  • oceľ
  • odľahčený hliník
  • karbón

Oceľ je jedným z najodolnejších materiálov. Zaisťuje vám, že kolobežka vydrží dlhé roky pravidelného používania. Je preto vhodná napríklad vtedy, keď ju chcete používať každý deň na dochádzanie do práce. Treba si však pri nej dávať pozor, pretože je ťažká. Skladovanie alebo prenášanie tak môže skomplikovať.

Ak hľadáte skôr ľahšiu konštrukciu vhodnú aj na prenášanie z miesta na miesto, lepšou voľbou je odľahčený hliník alebo karbón. Síce nie sú tak odolné ako oceľ, no pri správnej starostlivosti by to nemal byť žiaden problém.

elektrické kolobežky

4 Rám

Rám elektrickej kolobežky musí byť dostatočne pevný, aby bol bezpečný. Okrem toho sa od neho odvíja aj samotná nosnosť. Platí, že čím je robustnejší, tým ťažšiu osobu dokáže kolobežka odviezť. Výber kolobežky a celkovo jej rámu závisí od preferencií používateľa. Najlepšie je siahnuť po zlatom strede, kedy je model dostatočne masívny a veľký, no pritom sa dá v poskladanom stave ľahko prenášať.

5 Motor

Elektrická kolobežka má motor prepojený s batériou. V praxi to znamená, že čím je výkonnejší, tým vyššiu rýchlosť môžete dosiahnuť a tým lepšie kolobežka pracuje.

  • vyšší výkon – vhodný pre ťažších ľudí, ktorí kolobežku zaťažia viac. Motor musí preto vyvinúť oveľa viac úsilia nielen na rozbeh, ale aj na celkový chod. Vyšší výkon je určený aj pre tých, ktorí elektrickú kolobežku používajú vo svahu alebo v náročnejšom teréne.
  • nižší výkon – určený pre ľahších ľudí a pre cestné komunikácie, kde nie sú kopce.

Výkon motora sa udáva vo wattoch a platí, že:

  • výkon do 100 W – elektrická kolobežka s takýmto výkonom je vhodná pre malé deti
  • výkon do 350 W – kolobežka je určená pre stredne náročných používateľov, ktorí ju plánujú využívať buď sporadicky, alebo pravidelne a nevadí im nižšia rýchlosť
  • výkon od 350 W – model kolobežky je určený pre náročných používateľov, ktorí ho chcú využívať na pravidelnej báze a potrebujú aj vyššiu rýchlosť

Pri motore sa môžete stretnúť ešte s jeho rozdelením na reťazový a nábojový.

6 Riadenie

Elektrické kolobežky sa ovládajú pomocou páčky na riadidlách, ktorá sa nazýva plynová rukoväť. Počet rýchlostí sa odvíja od toho, aký model ste si zvolili. Spravidla platí, že drahšie majú rýchlostí viac a lacnejšie zas menej. Nemusí to byť však pravidlom.

Kvalitné a prémiové modely majú okrem viacerých rýchlostí aj tempomat, ktorý udržuje vami vybranú rýchlosť. Jazdenie je tak oveľa komfortnejšie. Prípadne môžu disponovať gyroskopickým systémom, ktorý umožňuje ovládanie potlačením riadidiel smerom dopredu alebo dozadu. Vďaka tomu je nielen zrýchľovanie, ale aj spomaľovanie oveľa plynulejšie.

Riadenie elektrickej kolobežky je ale vo všeobecnosti veľmi jednoduché a netreba sa ho báť. Keď si niečím nebudete istí, stačí si dať len čas a dobre si naštudovať priložený manuál. A ak, že ste už niekedy kolobežku mali, bude všetko ešte ľahšie. Ovládanie jednotlivých zariadení je podobné a odlišuje sa len v malých detailoch, ktoré si rýchlo osvojíte.

7 Brzdy

Každá elektrická kolobežka má určitý spôsob brzdenia. Výrobcovia využívajú viaceré spôsoby, no najčastejšie sa objavujú:

  • brzdy v zadnom blatníku – na brzdu stačí len šliapnuť a kolobežka okamžite zastaví. Manuálny spôsob vám dáva istotu, že dopravný prostriedok nebude za žiadnych okolností pokračovať v jazde.
  • zadné brzdy – tie sa delia na kotúčové a bubnové. Ovládajú sa prostredníctvom páčky na riadidlách. Keď chcete zastaviť, nemusíte na nič stúpať. Všetko ovládate prostredníctvom rúk.
  • gyroskopický systém – niektoré kolobežky môžete zastaviť aj gyroskopickým systémom. To znamená, že riadidlá potlačíte vpred alebo ich pritiahnete vzad.

Elektrická brzda je v mnohých ohľadoch lepšia. Najväčším dôvodom je fakt, že brzdenie ňou je plynulejšie a komfortnejšie. Po jej stlačení zastaví dopravný prostriedok veľmi elegantne.

dve elektrické kolobežky

8 Batéria

Batéria súvisí priamo s dojazdom kolobežky. Čím je silnejšia, tým dlhší dojazd máte. Celková výdrž batérie však nezávisí len od jej kapacity, ale takisto od toho, na akom teréne jazdíte, aká je vaša hmotnosť alebo aký je spôsob vašej jazdy. Napríklad, ťažšiemu človeku, ktorý pravidelne brzdí, vydrží batéria menej ako ľahšej osobe, ktorá prechádza bez toho, aby sa niekde zastavila.

Vybitie a celkový stav batérie môžete sledovať na displeji kolobežky. Podľa tejto informácie viete upraviť spôsob jazdy alebo to, kam sa môžete dopraviť. Lacnejšie elektrokolobežky vydržia zvyčajne do 40 minút. Ide o pomerne dobrý výkon za model v hodnote niekoľkých stoviek eur. Ak by vám to však na cestu do cieľa nestačilo, siahnite po modeli, ktorý sa tak skoro nevybije a jeho batéria vydrží niekoľko hodín.

Dobrou správou však je, že ak by náhodou batéria nevydržala celú cestu, jednoducho môžete kolobežku zmeniť na klasickú a začať sa odrážať. Domov alebo niekam, kam ste sa chceli dostať, rozhodne prídete.

9 Nosnosť

O nosnosti sme si už niečo povedali. Je však dobré venovať sa jej trochu viac a hlbšie, pretože ide o pomerne kľúčový parameter. Väčšina modelov dokáže uniesť osobu s váhou do 100, maximálne 120 kg. Ak by vám to nestačilo, je dobré poobzerať sa po špeciálnych typoch. Ich cena je síce vyššia, no okrem väčšej nosnosti disponujú aj rôznymi funkciami, čo z nich robí zaujímavý produkt.

Keď kupujete kolobežku sami sebe, odrazte sa od svojej hmotnosti s tým, že k nej pridáte ešte, minimálne 10 – 20 kg navyše. Ak však vyberáte kolobežku pre viacerých členov rodiny, ktorí si ju budú požičiavať, vždy sa odvíjajte od najťažšej osoby, ktorej pripočítate kilogramy navyše.

10 Kolesá

Elektrické kolobežky využívajú dva typy kolies, a to:

  • bezdušové – sú vyrobené z kvalitného a pevného materiálu, ktorý nezastaví ani defekt. Po čase ich však musíte celé vymeniť. Sú teda finančne náročnejšie ako nafukovacie kolesá. Ich nevýhodou je takisto to, že pri jazde na nich cítite úplne všetko. Aj tú najmenšiu nedokonalosť, ktorých býva na cestách viac ako dosť. Ak budete jazdiť len po spevnených cestách a nevadí vám menej komfortná cesta, nemali by pre vás predstavovať problém. Na druhej strane, keď chcete jazdiť aj po horšom teréne, oblúkom sa im vyhnite.
  • nafukovacie – vedia sa prispôsobiť aj horšiemu terénu a výborne tlmia nárazy. Poskytujú tak komfortnú jazdu nehľadiac na to, kde sa nachádzate. A síce po defekte nemôžete pokračovať, dajú sa ľahko opraviť. Pri poškodení totižto nemeníte celé koleso, ale len poškodenú časť. Celý proces tak nie je finančne príliš náročný.

Niektoré modely dokonca oba typy kombinujú. V praxi to následne vyzerá tak, že predné koleso je nafukovacie a zadné bezdušové.

Nafukovacie kolesá sú drahšie ako bezdušové. Keď si teda zvolíte kolobežku s nimi, priplatíte si o niekoľko desiatok eur viac. Rozhodne to však stojí za to.

A netreba zabúdať ani na samotnú veľkosť kolies a tvrdosť. Pre začiatočníkov je dobré zvoliť priemer 5 – 6,5 cm a následne ich zväčšovať. Veľké kolesá sú rýchlejšie, čo je dôvod, prečo sú určené skôr pre skúsených jazdcov.

V rámci tvrdosti hovoríme o troch typoch:

  • gumové kolesá – na prvý pohľad sú veľmi podobné ako tie na bicykloch. Je potrebné, aby ste ich pravidelne dofukovali. Aj napriek tejto malej nevýhode sú príjemné a zvyšujú komfort z jazdy. Najlepšie sú na nespevnený a menej kvalitný terén, no využiť ich môžete aj na klasických cestách.
  • stredne tvrdé kolesá – najlepšie sú pre náročnejších používateľov, ktorí pravidelne jazdia aj po nespevnených povrchoch.
  • tvrdé kolesá – najlepšie sa hodia na pevný povrch. Dajú sa používať napríklad v mestách alebo na rôznych asfaltových chodníčkoch. Nie sú tak komfortné ako gumové kolesá, no pýšia sa jednoduchou údržbou.

11 Maximálna rýchlosť

Maximálna rýchlosť je síce menej dôležitým parametrom, no napovie vám, akou rýchlosťou sa budete môcť premávať a za ako rýchlo sa dostanete do práce alebo školy. Väčšina klasických kolobežiek na pravidelné používanie dosahuje rýchlosť od 20 do 30 km/h. Niektoré, prepracované a drahšie modely, dosahujú aj 40, maximálne 45 km/h.

Rýchlosť si následne sami pri jazdení regulujete podľa svojich preferencií. V úsekoch s väčším pohybom ľudí, prechodmi pre chodcov alebo so zápchou si dávajte pozor a pohybujte sa radšej pomalšie, aby ste neohrozili seba či ostatných účastníkov cestnej premávky.

12 Riadidlá

Na to, aby bola jazda zábavná a komfortná, musí mať kolobežka možnosť nastaviť si výšku riadidiel. Tá sa odvíja od toho, či na nej jazdí dospelý, alebo dieťa:

  • dospelí jazdci – pre dospelých sa výška riadidiel pohybuje od 90 do 130 cm. Presné nastavenie sa líši v závislosti od vašej osobnej výšky a preferencií.
  • deti – ideálna výška riadidiel pre deti je od 50 cm. Rodičia by mali ratolestiam nastaviť rukoväte tak, aby sa pri ich držaní príliš nehrbili, no takisto aby na ne dobre dosiahli.

Zle nastavené riadidlá ovplyvňujú celý zážitok z jazdy a hlavne, spôsobujú bolesti chrbta. Ak by vás niečo takéto trápilo, vyskúšajte výšku zmeniť.

elektrické kolobežky

13 Príslušenstvo

K elektrickej kolobežke si môžete zvoliť aj praktické príslušenstvo, ktoré vám celú jazdu a používanie zjednoduší. Jednou z možností je napríklad sedadlo, ktoré sa zíde jazdcom prechádzajúcim dlhé vzdialenosti. Po niekoľkých kilometroch vás môžu začať bolieť nohy alebo sa vám nebude chcieť stáť. Je teda dobré zmeniť polohu a sadnúť si.

Iným príslušenstvom je cestovná taška, do ktorej vložíte poskladanú elektrickú kolobežku a vydáte sa na cesty. Taška je skvelým pomocníkom pre tých, ktorí plánujú výlety a sú neustále na cestách.

14 Elektrická kolobežka a jej výhody

Stále premýšľate, či elektrickú kolobežku kúpiť, alebo nekúpiť a nie ste si ňou istí? V tom prípade máme pre vás zoznam jej najväčších výhod, vďaka ktorým si ju zamilujete:

  • žiadne zápchy – pravidelné dochádzanie do práce cez preplnené mesto je nočnou morou pre mnohých. Ak nechcete v zápchach tráviť ani o minútu viac, stavte na elektrickú kolobežku, ktorá tento problém jednoducho vyrieši. Z bodu A do bodu B sa dostanete v priebehu niekoľkých minút a v dobrej nálade.
  • ochrana životného prostredia – čoraz viac ľudí myslí ekologicky a snaží sa ochraňovať životné prostredie. Ak vám na ňom tiež záleží, zabudnite na pravidelné používanie auta a stavte na kolobežku. Keďže nefunguje na klasický pohon ako autá či motorky, nespôsobuje žiadne emisie.
  • príjemne strávený čas – jazdenie na kolobežke je nielen praktické a efektívne, ale takisto veľmi zábavné a príjemné. Platí to hlavne počas teplých ročných období, kedy si užijete vietor vo vlasoch a nemusíte byť vystavení klimatizácii v aute.
  • ľahké parkovanie – po príchode do práce či školy elektrickú kolobežku len zložíte a uložíte niekde, kde nebude zavadzať a nezničí sa. Nemusíte premýšľať, kde nájdete voľné miesto na parkovanie, prípadne koľko za parkovné zaplatíte.
  • jednoduché skladovanie – tento bod sa spája s predchádzajúcim. Skladovanie doma je rýchle a jednoduché. Na rozdiel od bicykla, ktorý zaberie veľkú časť, stačí kolobežku zložiť a položiť napríklad do chodby alebo do rohu v jednej z miestností.
  • bezproblémové riadenie – riadenie elektrickej kolobežky je ľahké a zvládne to úplne každý. Stačí ju len zapnúť a následne vyraziť. Väčšina z modelov má prehľadný displej, na ktorom vidíte všetky potrebné detaily.
  • vhodná pre každého – elektrická kolobežka je vhodná pre každého, nehľadiac na vek. Keďže na jej používanie nemusíte vynakladať žiadnu energiu, neobmedzuje sa ani na skupiny s určitou kondíciou alebo silou.

Tipy, ktoré vám uľahčia výber elektrickej kolobežky

  • Pred výberom sa rozhodnite, na aký účel budete elektrickú kolobežku používať. Či ju potrebujete na pravidelné dochádzanie do práce a školy, alebo chcete skôr niečo na rekreáciu.
  • Na to, aby bola kolobežka odolná, musí byť vyrobená z kvalitného materiálu. Najodolnejšia je oceľ, no jej nevýhodou je vyššia hmotnosť. Zlatou strednou cestou je hliník a karbón.
  • Batéria a dojazd vám dopredu napovedia, ako dlho a na aké vzdialenosti je možné kolobežku použiť. Väčšina základných modelov poskytuje kapacitu na minimálne 40 minútovú jazdu.
  • Rýchlosť kolobežky je ovplyvnená motorom, ktorý je prepojený s batériou. Čím je motor výkonnejší, tým rýchlejšie môžete jazdiť.
  • Riadenie kolobežky sa zvyčajne robí prostredníctvom riadidiel, na ktorých sa nachádza jedna či viac páčok. Spôsob ovládania kolobežky môže zjednodušovať tempomat či gyroskop.
  • O plynulé brzdenie sa stará elektrická brzda, no na výber je aj manuálna nachádzajúca sa na zadnom kolese alebo gyroskopický systém umiestnený v riadidlách.
  • Kvalitné kolesá sú základom, a preto zistite, akými kolobežka disponuje a či sú presne také, aké chcete. Kolesá sa delia do viacerých skupín podľa veľkosti, tvrdosti a typu.
  • Možnosť nastavenia výšky riadidiel by rozhodne nemala chýbať. A to hlavne vtedy, keď kolobežku používa viac ako jedna osoba.

Najčastejšie otázky pri výbere elektrickej kolobežky

Aký dojazd má elektrická kolobežka?
Elektrické kolobežky majú rôzny dojazd. Všetko sa odvíja od toho, aký model si zvolíte a akú kapacitu batérie má. Platí, že čím je kapacita vyššia, tým je dojazd dlhší. Treba si však uvedomiť, že na celú situáciu vplývajú ešte ďalšie maličkosti, ako napríklad hmotnosť osoby či spôsob jazdenia. Keď pravidelne meníte rýchlosť a zastavujete, batéria sa vybije skôr, ako keď idete plynule a s minimálnymi zastaveniami.
Môže mať elektrická kolobežka inteligentné funkcie?
Áno, môže. Niektoré drahšie modely sa dajú prepojiť s mobilnou aplikáciou, čím môžete sledovať technický stav zariadenia, prejdené kilometre a množstvo ďalšieho. Aplikácia často umožňuje aj naplánovanie trasy.
Pre koho sú vhodné elektrické kolobežky?
Elektrické kolobežky sú vhodné pre úplne každého, nehľadiac na vek, pohlavie, kondíciu alebo skúsenosti. Jazdenie na nich je ľahké a rýchle. To, ako zariadenie ovládať, sa naučíte v priebehu niekoľkých hodín, maximálne dní. Jediné obmedzenie môže byť v hmotnosti, no ak si vyberiete správny model s dostatočne vysokou nosnosťou, v jazdení vám nebráni vôbec nič.
Aká je tá najlepšia elektrická kolobežka?
Veľmi podobne, ako v prípade mnohých iných vecí, ani pri elektrických kolobežkách sa nedá povedať, ktorý model je ten najlepší. Každému vyhovuje niečo iné. Je preto dôležité, aby ste zistili, na aký účel budete dopravný prostriedok potrebovať a následne si na základe jednotlivých parametrov vybrali ten najlepší typ.
Dá sa na elektrickej kolobežke jazdiť aj bez batérie?
Áno, dá. Ak sa náhodou stane, že sa počas jazdy batéria vybije, do cieľovej destinácie sa dostanete ľahko, pomocou odrážania, ako na klasickom modeli. Elektrickú kolobežku si však nekupujte s cieľom využívať ju bez nabitia. Takéto používanie slúži len v krajných prípadoch, pretože je náročné. Celý proces sťažuje odpor. Plus, netreba zabúdať, že bez energie na kolobežkách zvyčajne nefungujú ani brzdy. Toto neplatí, keď máte mechanickú brzdu na zadnom kolese. Tá funguje vždy.
Kde sa dá s elektrickými kolobežkami jazdiť?
Pre elektrické kolobežky platia rovnaké pravidlá, ako pre bicykle. To znamená, že by ste s ňou mali jazdiť po krajnici cesty. Nemali by ste ju používať na chodníku. V peších zónach ju môžete využívať len vtedy, keď maximálna rýchlosť nepresahuje 25 km/h a výkon 1 000 W.
Ohodnoťte tento článok
[Celkom: 10 Priemerne: 4.9]