najlepsie kocikyPri výbere vecí pre deti máme tendenciu zvažovať každý jeden prvok. Krásny dizajn a roztomilosť sú dnes samozrejmosťou, ale nesmieme zabúdať na to, že všetkému je stále nadradená funkčnosť. Kočíky pre deti sa dnes berú ako samozrejmosť, ktorú potrebuje každý rodič. Od jednoduchých modelov sme však dnes pokročili ku detským kočíkom, ktoré disponujú mimoriadnymi parametrami. Zjednodušujú prácu i rodičom, pretože sa veľmi ľahko ovládajú. Zároveň sa však myslí i na zabezpečenie dostatočného komfortu a pohodlia pre dieťa.

Pri výbere ideálneho kočíku však nachádzame množstvo faktorov, ktoré môžu pohodlie dieťaťa ovplyvniť. Ako vybrať ideálny kočík, ktorý bude perfektne spĺňať všetko, čo od neho očakávame, a poskytne našim deťom príjemné pohodlie? V našom dnešnom článku sme sa zamerali na ponuku detských kočíkov a prinášame vám rady a tipy, ako vybrať ten najlepší kočík. Pusťte sa do toho s nami.

↓ Ako vybrať ten najlepší kočík?

TOP kočíky

Hlboké kočíky

kočíky EXPANDER 2v1 Storm navy 2018

ODPORÚČAME
Športové kočíky

kočíky Thule Urban Glide 2 Dark Shadow 2021

ODPORÚČAME
Kombinované kočíky

kočíky Kinderkraft kombinovaný Prime 3v1 black 2020

ODPORÚČAME
Golfové kočíky

kočíky Coto Baby Rosalio BUTTERFLY 2020

ODPORÚČAME
Kočíky pre dvojčatá

kočíky Thule Urban Glide 2 Double Black 2021

ODPORÚČAME

TOP 3 najlepšie hlboké kočíky

TOP 3 najlepšie športové kočíky

TOP 3 najlepšie kombinované kočíky

TOP 3 najlepšie golfové kočíky

TOP 3 najlepšie kočíky pre súrodencov/dvojčatá

↑ TOP kočíky

1 Ako vybrať ten najlepší kočík?

Kočíky predstavujú dnes mimoriadne rôznorodú skupinu. Je nevyhnutné poznať základné typy a stručnú charakteristiku, ktorá sa k nim vzťahuje. Vyhnete sa tak výberu modelu, ktorý pre vás nie je vhodný. Nasledujúce parametre vám pomôžu pri výbere toho správneho kočíka.

2 Typy kočíkov

Stručne a veľmi všeobecne môžeme kočíky rozdeliť na:

  • Hlboký kočík
  • Športový kočík
  • Kombinovaný kočík
  • Golfový kočík (často sa nazýva i buggy alebo hovorovo „buggyna“)
  • Kočík pre dvojčatá (súrodenecké kočíky)

Každý z vyššie spomenutých typov sa môže pýšiť inými silnými stránkami a využijete ho pri rôznych aktivitách alebo oceníte jednoduchšie ovládanie. Poďme sa však pozrieť na základnú charakteristiku, ktorá výber ešte o niečo zjednoduší.

A. Hlboký kočík

Je ideálnou voľbou hneď po narodení bábätka. Rodičia ho využijú pravdepodobne do 6 mesiacov dieťaťa. Po uplynutí tohto obdobia sa už deti začínajú viac sústrediť na svet – chcú ho pozorovať a objavovať. Z toho dôvodu je potom lepšie investovať do iného typu alebo rovno zvoliť kombinovaný kočík, o ktorom budeme hovoriť neskôr. Medzi hlavné nevýhody hlbokého kočíka patrí rozhodne jeho oveľa horšia skladnosť. Tiež je nevýhodou, že ho využijete len na krátke časové obdobie. Na druhej strane, vždy je možnosť, ako voliť jednoduchšiu alternatívu, ktorej dáva prednosť mnoho rodičov a predstavíme ju v podobe kombinovaného kočíka.

B. Športový kočík

V prípade mnohých rodičov predstavuje športový kočík najväčšiu investíciu. Je to z toho dôvodu, že dieťa v ňom strávi najviac času. Voľba športového kočíka nasleduje hneď, keď prestanete využívať kočík hlboký. Športový kočík je ideálnou voľbou na jazdu v členitejšom teréne. Medzi jeho výhody patrí, že môžete pohodlne nastaviť smer jazdy dieťaťa – teda či sa bude pozerať na vás alebo na okolie. Vo väčšine prípadov je táto funkcia zabezpečená pohodlným prehadzovaním rukoväte, ale stretnúť sa môžeme i s modelmi, ktoré to majú vyriešené trochu odlišným spôsobom – prehadzovaním samotnej sedačky.

Na čo je dobré zamerať sa pri výbere športového kočíka:

  • zabudovaná brzda na rukoväti – je skvelým bezpečnostným prvkom a je nevyhnutná, ak plánujete pri prechádzke s dieťaťom športovať
  • polohovateľná sedačka – umožňuje dieťaťu pohodlne spať v kočíku

C. Kombinovaný kočík

Voľba, ktorej dáva prednosť väčšina rodičov. Ich nepopierateľnou výhodou je fakt, že ich využijete od narodenia dieťaťa až do veku troch rokov a nemusíte riešiť žiadne ďalšie kupovanie kočíka. Ak investujete do kvalitného modelu, bude vás sprevádzať pohodlne prvými rokmi života dieťatka. Existujú hneď dve možnosti kombinovaného detského kočíku a je len na vás, ktorej dáte prednosť:

  • 3v1 – trojkombinácia predstavuje spojenie hlbokého kočíka so športovým kočíkom a detskou autosedačkou. Týmto spôsobom získate zladené kombinácie. Je ideálna predovšetkým pre rodičov, ktorý často niekam cestujú
  • 2v1 – dvojkombinácia je spojením hlbokého a športového kočíka. Je výhodná, pretože po prvých mesiacoch môžete premeniť hlboký kočík na športový v priebehu jedinej minúty

D. Golfový kočík

Niekedy sa v jeho prípade stretávame s názvom buggyna. Golfový kočík je tiež pre rodičov mimoriadne populárnou možnosťou, pretože je možné ho jednoducho skladovať a vyniká mimoriadne jednoduchou manipuláciou. Jeho hmotnosť je nízka, preto je ideálny na výlety autom, kedy ho jednoducho naložíte do kufra. Niektoré modely umožňujú polohovanie dieťatka, ale napriek tomu nie sú ideálnou voľbou pre dlhé jazdy.

Golfový kočík pravdepodobne využijete predovšetkým na krátke prechádzky alebo výlety. Musíme vás tiež upozorniť, že golfové kočíky sú určené predovšetkým pre deti, ktoré už vedia sedieť.

E. Kočíky pre dvojčatá (súrodenecké kočíky)

Súrodenecké kočíky sú vhodné pre dvojčatá, ale i rôzne starých súrodencov. Umožňujú rodičom jednoduchšiu manipuláciu, ako keby museli využívať dva kočíky. V tomto type detských kočíkov deti môžu byť umiestnené za sebou alebo vedľa seba. Kočíky pre dvojčatá majú vyššiu hmotnosť a je potrebné postupne získať prax s ich manipuláciou. Napriek tomu sú oveľa vhodnejšou možnosťou, než ak by rodičia využívali dva samostatné kočíky.

kociky1

3 Bezpečnosť

Parameter, ktorý je pri výbere detských vecí na prvom mieste. Vybrať si môžete medzi trojbodovým a päťbodovým pripútaním. Trojbodové predstavuje pripútanie dieťaťa medzi nožičkami a k pásu, respektíve je možné stretnúť sa i s modelmi cez ramená až k pásu. Päťbodové je pripútanie zhora až dole (od ramien, cez pás až medzi nožičky). Vyberajte pásy, ktoré sú pohodlné a polstrované.

4 Hmotnosť

Tento parameter rozhoduje o tom, ako jednoducho sa vám bude s kočíkom manipulovať. Hmotnosť samotného kočíka sa pohybuje v rozmedzí 6 kg až 18 kg. Pri jeho skúšaní však nezabúdajte na to, že nebudete manipulovať s prázdnym kočíkom a pripočítajte k hmotnosti kočíka i hmotnosť dieťatka.

5 Rozmery

V tomto prípade je potrebné zvážiť, či má korba kočíka (základná časť, v ktorej dieťa leží) dostatočné rozmery. Často kráča dizajn detského kočíka v protiklade s tým, aby malo dieťa dostatok pohodlia. Preto nepodceňujte pri výbere tento parameter.

6 Nosnosť

Vyššia nosnosť je vždy lepšia. Tento parameter nie je potrebné extrémne riešiť pri výbere hlbokého kočíka. Pri ďalších kočíkoch je už potrebné zvážiť i tento parameter. Väčšinou sa môžeme stretnúť s nosnosťou do 15 kg, ale existujú i modely, ktorých nosnosť je nastavená až do 45 kg.

Typ kočíka Nosnosť kočíka
Hlboký kočík 10–15 kg
Športový kočík 20–30 kg
Kombinovaný kočík 15–25 kg
Golfový kočík 15–27 kg
Kočík pre dvojčatá (súrodenecký kočík) 20–45 kg

 

Tabuľka predstavuje nosnosti detských kočíkov, s ktorými sa stretávame v praxi najčastejšie.

V tomto bode však výber detského kočíka rozhodne nekončí. Po zvážení základných parametrov je potrebné pristúpiť k ďalším, ktoré vám predstavíme v nasledujúcich riadkoch.

7 Kolesá kočíka

kociky3Stretávame sa s rôznym počtom koliesok. Prevláda názor, že menej koliesok predstavuje menej stabilný kočík. Nie je to však pravda. Samotná stabilita kočíka závisí od vyváženia medzi korbou a kolesami, nie od počtu koliesok. Najčastejší počet, s ktorým sa môžeme stretnúť:

  • 3 kolieska – ideálne detské kočíky, ak plánujete pri prechádzkach behať alebo jazdiť na korčuliach
  • 4 kolieska – tradičná voľba
  • 6 alebo 8 koliesok – najčastejšie sa s nimi stretávame pri golfových kočíkoch

8 Typ kolies kočíka

Dôležitý však nie je iba počet koliesok, ale i ich typ. V tomto smere je niekoľko možností a výber v podstatnej miere závisí na tom, v akých podmienkach budete detský kočík používať:

  • Plastové kolieska – ich najväčšou výhodou je, že nie je potrebné sa o ne starať. Na druhej strane sú však vhodnou možnosťou len ak plánujete používať detský kočík na rovnom teréne (napríklad pri prechádzkach v meste)
  • Gumové alebo pogumované kolieska – vyznačujú sa dlhou životnosťou a poradia si i s náročnejším terénom
  • Nafukovacie kolieska – najnáročnejší typ, ktorému sa nevyhýba ani možnosť defektu. Pri poškodení je potrebné vymeniť celú dušu kolesa. Na druhej strane sú však ideálne na prechádzky lesom alebo na šport
  • Penové kolieska – rovnako ako plastové kolieska sú vhodné na prechádzky v meste. Nevyžadujú žiadnu údržbu

Na začiatku sa môžete orientovať i podľa veľkosti koliesok. Menšie kolieska sú ideálne na jazdu v meste a po rovnom teréne. Väčšie kolieska zvládnu i väčšiu záťaž. Pri kolieskach odporúčame sústrediť sa ešte na posledný parameter, a to či sú:

  • Pohyblivé – najčastejšie predné kolieska a je možné ich otáčať do strán. Sú ideálne pre pohyb v meste
  • Fixné – nie je možné s nimi pohybovať do strán, ale na druhej strane zjednodušujú jazdu v členitom teréne. Pravdepodobne sa však s nimi bude oveľa horšie manipulovať na rovnej ceste

Niektoré kočíky s otočnými kolieskami umožňujú zablokovanie koliesok a vtedy je možné s týmto typom jazdiť i po členitom teréne, ktorý by bol inak problematický. Výber koliesok vám sám napovie, pre aký terén je kočík vhodný. Nepodceňujte preto tento parameter.

9 Rukoväť kočíka

V praxi sa pri výbere kočíka vyskytujú najčastejšie dva typy rukovätí:

  • Jedna rukoväť – ideálna voľba na jednoduché ovládanie detského kočíku
  • Dve rukoväte – najčastejší typ hlavne pri golfových kočíkoch

Ak plánujete využívať detský kočík na šport, je mimoriadne výhodné zamerať sa na modely, ktoré sa vyznačujú kvalitným brzdovým systémom a brzdou na rukoväti. Naša rada pri výbere rukoväte? Rozhodne sa zamerajte na to, aby bola rukoväť kočíka flexibilná a bolo ju možné nastavovať. Tak zabezpečíte, že kočík budú môcť pohodlne riadiť a manipulovať s ním i osoby s rozdielnou výškou.

10 Skladací mechanizmus

V tomto bode sa zameriame i na skladanie kočíka. Plánujete s detským kočíkom často cestovať, alebo sa vaša domácnosť vyznačuje malým skladovacím priestorom? Rozhodne sa pri výbere zamerajte na skladací mechanizmus. Športové alebo golfové kočíky je možné zložiť za veľmi krátku dobu. Na druhej strane je však potrebné ubezpečiť sa, že skladací mechanizmus je jednoduchý, plynulý a bezproblémový. Pri cestovaní sa zamerajte na rozmery kočíka v zloženom stave. Dnes už je možné, aby kompaktné rozmery korešpondovali s pohodlnosťou pre vaše dieťatko.

11 Polohovanie

V tomto prípade je pri detských kočíkoch možné polohovať operadlo chrbta alebo opierky na nohy. Operadlo na chrbát niektorých modelov ponúka až 5 rôznych polôh. Ideálne je voliť oba typy polohovania – chrbta i nôh. Zabezpečíte tak svojmu dieťatku pohodlie i na prechádzkach, a to i pri spánku.

12 Jednoduché čistenie

Náš ďalší bod sa týka materiálu, z ktorého je kočík vytvorený – zvonku i zvnútra. Je viac ako pravdepodobné, že v kočíku bude vaše dieťatko jesť. Omrvinky alebo škvrny sú v tom prípade bežnou záležitosťou, preto neponechajte výber materiálu v kočíku na náhodu. Je potrebné, aby bolo kočík možné veľmi jednoducho čistiť bežne dostupnými čističmi. Kvalitný materiál vám umožní odstrániť škvrny i pomocou navlhčenej handričky.

Ako doplnok ku detským kočíkom môžete voliť i podložky. Tie sú mimoriadne praktické najmä z hľadiska jednoduchej údržby. Umožňujú jednoduché vybratie a vypranie v automatickej práčke.

13 Dostupné doplnky

Detské kočíky sa vyznačujú množstvom zaujímavých doplnkov, ktoré zvýšia pohodlie vášho dieťatka, ale pomôcť môžu i vám. V predchádzajúcom bode spomíname praktické podložky, je toho však oveľa viac. Niektoré doplnky sú dostupné v kočíku už pri jeho kúpe, do iných je potrebné investovať zvlášť. Prinášame vám prehľad tých najobľúbenejších a najpotrebnejších:

  • Fusak – je nevyhnutnou súčasťou výbavy. Nie je len zimnou záležitosťou, pretože pomáha regulovať teplotu dieťatka počas celého roka
  • Nánožník – chráni dieťatko od nôh až po pás a umožňuje mu cítiť sa príjemne i počas tuhých mrazov
  • Pláštenka – dostupná ako priehľadný obal, ktorý chráni dieťatko pred dažďom, aplikuje sa od striešky až po dolnú časť korby
  • Striešky – ideálne počas leta, kedy dieťaťu vytvárajú tieň
  • Náhradné korby – využijete ich pri športovom kočíku
  • Rukávniky – oceníte ich počas zimy. Je možné ich pohodlne pripnúť na rukoväť a užívať si teplo rúk pri prechádzkach s dieťatkom

14 Dizajn kočíka

Náš posledný bod sa zaoberá dizajnom, ktorý sme nechali na koniec z podstatného dôvodu. Zo všetkých parametrov by mal pri výbere hrať najmenej podstatnú úlohu. Samozrejme, chceme vybrať kočík, ktorý je krásny a bude sa nám páčiť. Na druhej strane je však potrebné sústrediť sa na bezpečnosť a pohodlie pri jazde, ktoré sú zastúpené a rozobraté v predchádzajúcich bodoch.

Dnes je na trhu dostupných množstvo krásnych a kvalitných kočíkov. Mimoriadne obľúbený je i retroštýl kočíkov, v ktorom sa však skrývajú všetky potrebné prvky pre dokonalé pohodlie i bezpečnosť. Ak sa vám páči retroštýl, neváhajte investovať do tohto typu kočíka. Na druhej strane však neodporúčame investovať do originálnych retro kočíkov, ktoré sú staré niekoľko desaťročí. Ich pohodlnosť a bezpečnosť nie je možné porovnať s dnešnými modelmi, nehovoriac o tom, že ani ich konštrukcia už po mnohých rokoch nie je bezpečná.

Nové kočíky sa môžu pýšiť prepracovaným dizajnom, ktorý je premyslený do najmenších detailov. Široká ponuka farieb a štýlov zas umožní, že každý nájde kočík, ktorý sa mu páči a bude jeho dieťatku vyhovovať. Stačí sa len poobzerať a objaviť ten správny.

Tipy a triky, ktoré sa oplatí poznať pri výbere správneho kočíka:

  • Vždy voľte typ, ktorý je ideálny pre vek vášho dieťatka
  • Nepodceňujte pri výbere parameter nosnosti – vyššia nosnosť je vždy lepšou voľbou
  • Pri výbere hmotnosti detských kočíkov vyskúšajte, ako sa vám s konkrétnym typom manipuluje. Nezabúdajte však ku hmotnosti pripočítať i hmotnosť dieťatka
  • Bezpečnosť je na prvom mieste, preto sa zamerajte na výber bezpečnostných pásov. Mali by byť polstrované, aby bolo zabezpečené dostatočné pohodlie. Päťbodový systém, ktorý pripúta dieťa od ramien, cez pás až po nožičky je výhodnejšou a bezpečnostnou voľbou
  • Vyber počtu koliesok a tiež ich typu v podstatnej miere závisí od toho, na aké aktivity a v akom teréne plánujete detský kočík používať
  • Pri nafukovacích kolieskach myslite na to, že vyžadujú starostlivosť a údržbu. V prípade defektu je potrebné ich vymeniť
  • Stabilita kočíka sa odvíja od celkovej konštrukcie medzi korbou a kolieskami, nie od počtu koliesok
  • Polohovateľná rukoväť je ideálnou možnosťou, ako zabezpečiť pohodlné riadenie osobám s rozdielnou výškou
  • Vždy sa zamerajte na materiál, ktorý je možné veľmi jednoducho čistiť. Túto úlohu vám môže zjednodušiť i voľba vhodnej podložky do kočíka
  • Nikdy neinvestujte do starého kočíka, ktorý má už za sebou niekoľko desaťročí – konštrukcia už nemusí byť bezpečná
  • Polohovanie opierok chrbta a nôh zabezpečí vášmu dieťatku pohodlie i počas spánku

Najčastejšie otázky pri výbere detského kočíka

Ako najjednoduchšie zvoliť typ detského kočíka?
Najčastejším a najvhodnejším ukazovateľom pri výbere by mal byť vek vášho dieťatka. Pre prvých 6 mesiacov je potrebné voliť hlboký kočík, neskôr sa vašou voľbou môže stať športový alebo golfový.
Je možné používať hlboký kočík i po 6 mesiacoch veku dieťatka?
Nie, vtedy je lepšie voliť už iné modely. Ideálne je, ak disponujete kombinovaným kočíkom, ktorý vám dovolí plynulo prejsť medzi hlbokým a športovým detským kočíkom.
Čo predstavuje pojem dvojkombinácia a trojkombinácia?
Oba pojmy vyjadrujú prevedenia kombinovaného kočíka. Trojkombinácia predstavuje spojenie hlbokého kočíka, športového kočíka a autosedačky.  Dvojkombinácia je spojenie len prvých dvoch – hlbokého a športového kočíka.
Je trojkolesový kočík menej stabilný?
Nie, počet kolies nie vždy vyjadruje stabilitu kočíka. Stabilita kočíka je závislá na celkovej konštrukcii medzi kolesami a korbou.
Oplatí sa investovať do doplnkov kočíka?
Rozhodne áno. Doplnky kočíka vám dokážu značne zjednodušiť jeho používanie.
Na čo je potrebné zamerať sa pri skladacích kočíkoch?
Dôležitú úlohu tu hrajú rozmery v zloženom stave, zamerajte sa však i na samotný mechanizmus skladania. Mal by byť plynulý a jednoduchý.
Sú nafukovacie kolieska najlepšou možnosťou?
Sú ideálnou možnosťou pre šport a pohybovanie sa v členitom teréne. Na druhej strane ich potenciál rozhodne nevyužijete v meste a je potrebné myslieť i na to, že nie sú bezúdržbové. Pri defekte je potrebné vymeniť dušu.
Existuje typ koliesok, ktorý by bol najmenej vhodný?
Rozhodne nie, typ koliesok sa odvíja od podmienok, v ktorých budete detský kočík používať.
Aké bezpečnostné pásy sú najlepšou voľbou?
V tomto smere môžeme odporúčiť predovšetkým päťbodové bezpečnostné pásy. Trojbodové sú samozrejme vhodnou možnosťou tiež, ale ak chcete svojmu dieťatku zaručiť naozaj skvelú bezpečnosť, oplatí sa spoľahnúť na päťbodové bezpečnostné pásy.
Na čo je potrebné sa pri bezpečnostných pásoch sústrediť?
Ideálne bezpečnostné pásy by mali byť polstrované pre zabezpečenie dostatku pohodlia. Zapínanie by malo byť bezpečné a nemalo by pri ňom hroziť náhodné rozopnutie.
Je možné voliť i kočík pre rozdielne starých súrodencov?
Vo väčšine prípadov sa stretávame predovšetkým s kočíkmi pre dvojičky, ale na trhu sa pohybujú i modely, ktoré sú vhodnou možnosťou i pre rozdielne starých súrodencov. Ich jedinou nevýhodou je vyššia hmotnosť, ktorá sťažuje manipuláciu. Manipulácia je však stále rozhodne jednoduchšia ako pri ovládaní dvoch samostatných detských kočíkov.
Je golfový kočík vhodnou možnosťou pre dieťa akéhokoľvek veku?
Nie, golfové kočíky sú vhodné pre deti, ktoré už dokážu sedieť samostatne.
Ako je vhodné čistiť kočík?
Kočík by ste mali čistiť minimálne raz týždenne. Každý materiál sa vyznačuje inými nárokmi a tie je pri starostlivosti potrebné dodržať. Pri výbere sa zamerajte na kvalitný materiál, ktorý sa vyznačuje jednoduchým čistením. Vhodným doplnkom je i podložka do kočíka, ktorá dokáže čistenie značne zjednodušiť.
Ohodnoťte tento článok
[Celkom: 12 Priemerne: 4.8]